چه سازی را انتخاب کنم ؟ این سوال بسیاری از افرادی است که به آموزشگاه موسیقی ما مراجعه می کنند یا اینکه می خواهند و دوست دارند موسیقی را شروع کنند اما در انتخاب ساز مردد هستند.
بعضی وقت ها هم والدین از این می ترسند که فرزندشان در سازی که انتخاب می کند ، علاقه ای نشان ندهد و یا پس از مدتی آن را رها کند و از این رو به دنبال سازی متناسب با روحیات فرزندشان هستند.
چه سازی را انتخاب کنم ؟
در جواب به این سوال که چه سازی را انتخاب کنم باید قبل از هر چیز برخی موارد روشن گردد که در ادامه مطلب کامل تر به این موضوع می پردازیم.
قبل از هر چیز باید مواردی مشخص شود از قبیل اینکه در چه زمینه ای قرار است کار ادامه یابد یا …
اگر در این مورد خیلی سر در گم بودید یا خواستید که دقیق تر عمل کنید می توانید از مشاورین آموزشگاه راهنمایی بگیرید در این مورد آموزشگاه بخشی را به عنوان معرفی ساز و کمک به انتخاب ساز مورد علاقه در نظر گرفته است که در آموزشگاه منظومه به طور رایگان انجام می شود و در آن به کمک مشاورین آموزشگاه می توانید انتخاب مناسب تر و بهتری داشته باشید.
سازهای ایرانی یا سازهای کلاسیک
بایستی که خانواده سازهایی که می خواهید انتخاب کنید مشخص شود خانواده ساز ها بسیار کلی تر و مهم از خود سازهاست چرا که اگر در یک خانواده یا سبک مشخص که علاقه دارید هر سازی را انتخاب کنید می توانید به راحتی و با علاقه ادامه دهید ولی انتخاب سازی که در حیطه علاقه شما نیست هر چند که ساز خوبی هم باشد ولی ادامه راه بی نتیجه است.
سازهایی که در موسیقی کار می شود زیاد هستند و شاید شما جسته گریخته با نام یا خصوصیات هر یک آشنا شده باشید ولی معمولا سازها را به دسته کلی سازهای ایرانی و سازهای غربی طبقه بندی می کنند.
سازهای ایرانی مانند تار ، سه تار ، سنتور ، دف ، تنبک ، نی ، کمانچه و …
و سازهای غربی مانند پیانو ، گیتار ، ویولن ، ویولنسل ، کنترباس ، فلوت ، کیبورد ، درام ، هارمونیکا و …
اگر علاقه شما یا فرزندتان به سمت سازهای کلاسیک یا غربی باشد بسیار سخت است که بتواند در حیطه موسیقی ایرانی در ابتدا علاقه نشان دهد و یا پیشرفت قابل توجهی داشته باشد.
بهتر است قبل از اتخاب ساز حتما در مورد گرایش موسیقی تحقیق شود تا حیطه کاری مشخص شود.
ساز های ضربی یا ملودیکی
تقسیم بندی ها و نام های متفاوتی برای این تقسیم بندی ها در موسیقی وجود دارد ولی در یک تقسیم بندی کلی ساز ها به دو دسته ضربی ( کوبه ای ) و ملودیکی تقسیم می شوند صرف نظر از ایرانی یا کلاسیک بودن آن ها .
ساز های ضربی آن دسته از سازهایی است که نواختنشان با ضربه زدن یا … است و تولید صدا در آنها نتجه ضربه یا سایش یا تکانی است که به ساز وارد می شود.
این دسته از سازها معمولا قابلیت نواختن قطعه یا اهنگ خاصی را ندارند و بیشتر برای ریتم گرفتن می باشند که می توان با آنها ریتم های مختلفی و با صداهای مختلفی ایجاد کرد ولی اینگونه نیست که مثلا بگوییم آهنگ فلان را با ساز بنوازید.
در سازهای ملودیکی اما نواختن قطعات و آهنگ های مختلف با استفاده از نت های مختلف ( دو . ر . می . فا . سل . لا . سی ) انجام می گیرد.
در این سازها هر چند ریتم هم وجود دارد ولی جنبه نوازندگی نت ها در آهنگ های مختلف بیشتر مورد توجه است.
سازهای ضربی مثل درام ، هنگ درام ، هپی درام ، تنبک ، دف ، کوزه دهل و …
سازهای ملودیکی مانند گیتار ، فلوت ، نی ، تار ، نی انبون ، پیانو ، سازدهنی و …
اینکه کدام دسته از سازها را انتخاب کنید باز هم به میل و علاقه شما باز می گردد و هیجچ سازی بر دیگرری ارجحیت ندارد.
انتخاب ساز مورد علاقه
در نهایت و پس انتخاب گروه های مختلف سازی ، می رسیم به اینکه چه سازی علاقه شما را بر می انگیزد و کدام ساز در شما میل و رغبت بیشتری برای نواختن ایجاد می کند.
پس از اینکه خانواده سازهایی را که علاقه دارید انتخاب کردید ، در این مرحله دیگر فرقی نمی کند که چه سازی را برمی گزینید چرا که همه سازهای یک خانواده همان مواردی را که دوست دارید در اختیار شما قرار می دهد و اینجا دیگر برمی گردد به علاقه شما و البته به محدودیت هایی که شاید برای نواختن ، مکان قرار گیری ساز و … دارید.
عوامل مورد توجه در انتخاب ساز
1-مکان نگه داری ساز
اینکه مکان که برای نگه داری ساز در نظر دارید چگونه است نیز باید مورد توجه قرار گیرد مثلا برخی سازها به شرایط آب و هوایی مرطوب یا خشک بسیار حساس هستند و ممکن است مشکل پیدا کنند.
یا برخی ساز ها مستلزم فضایی بزرگ است که اگر محدودیت داشته باشید به مشکل می خورید.
در مجموع باید سازی انتخاب کنید که هم برای نگهداری آن مشکلی نداشته باشید و هم بتوانید در شرایط مناسبی و در جای مناسب روی آن تمرین داشته باشید.
2-شرایط تمرین ساز
برخی سازها سرو صدای زیادی دارند و اگر محدودیت فضایی داشته باشید باید از انتخاب آن ها بپرهیزید چون در ادامه مشکل ساز خواهد شد و محدودیت برای تمرین نیز خود بازارنده است مواردی از قبیل محدودیت در ساعات مختلف شبانه روز و … که البته می توانید این مورد را با آکوستیک کردن فضا مرتفع نمایید.
3-جابجایی ساز
اگر بیشتر در سفر هستید یا مدام در جابجایی هستید باید سازی انتخاب کنید که بتوانید به راحتی آن را جا به جا کنید.
اینکه چه سازی را انتخاب کنم البته به موارد دیگری هم بستگی دارد اما مهم ترین موارد مورد توجه در این زمینه را سعی کردیم ذکر کنیم برای راهنمایی بیشتر در یان زمینه می توانید با شماره های آموزشگاه در تماس باشید و البته آموزشگاه نیز دوره هایی رایگان را برای معرفی ساز و انتخاب ساز مورد علاقه در نظر گرفته است که می توانید از آن نهایت استفاده را داشته باشید.
۴ پاسخ
من بین کمانچه، سهتار و سنتور مرددم میشه نظرتونو بگید؟
هر کدام در نوع خود بی نظیر هستن و سازهای زیبا و کاملی به حساب میان
مهم علاقه شما است
اگه مردد هستید بهتره صدای هر کدوم رو مخصوصا از نزدیک بیشتر بشنوید تا بهتر تصمصم بگیرید
سلام
من خیلی روحیه شادی دارم و نمی دونم با توجه به روحیه ام و شخصیتم چه سازی رو انتخاب کنم و توی انتخاب ساز موندم.بین گیتار و تنبک و داربوکا خیلی شک دارم و خوب اگه کمک کنید ممنون میشم
درود بر شما
با توجه به روحیه ای که دارید هر کدوم این ساز ها رو می تونید انتخاب کنید فقط سبک اجرایی روی ساز مهمه