از سوالات معمول که برای هنرجویان مبتدی یا برخی والدین در آموزشگاه موسیقی می شنویم این است که آیا برای یادگیری یک ساز از همان ابتدا باید ساز داشت؟
یا اینکه می شود خرید ساز را اندکی به تعویق انداخت تا مطمئن شویم فرزندمان در یادگیری مصمم است ؟
یا می شود مدتی یادگیری در یک ساز را بدون خرید آن ، آغاز کرد تا از انتخاب ساز درست مطمئن شد؟
و سوالاتی از این دست که در این پست در مورد آن صحبت خواهیم کرد .
در جواب به این سوالات باید چند چیز مشخص شود که مهم تر از همه آموزش و یادگیری موسیقی می باشد.
یادگیری موسیقی در آموزشگاه موسیقی
در آموزشگاه موسیقی و در همه مراکز آموزشی ، تدریس شامل بخش هایی می شود که معمولا در کنار یکدیگر پیش می روند.در یادگیری و آموزش موسیقی ، دو جنبه مد نظر است یکی یادگیری تئوری موسیقی و دیگری یادگیری عملی موسیقی .
یادگیری تئوری موسیقی
در بخش تئوری هنرجویان با بخش نظری موسیقی آشنا می شوند و کلیه مواردی را در مورد اصول و قوائد موسیقی است می آموزند.
مواردی که در این بخش آموزش داده می شود شامل موارد زیر است :
یادگیری نت ها ، ارتباط بین آنها ، اصول و قوائد نت نویسی و آهنگ سازی کلیه موارد نگارشی موسیقی و همچنین آموزش مواردی که به سواد موسیقی ارتباط دارد و …
آموزش های این بخش شاید در نگاه اول به ساز نیاز نداشته باشد ولی باید به خاطر داشته باشید که یادگیری تئوری موسیقی جدای از آموزش عملی آن میسر نیست و تمامی موارد تئوریکی در خلال آموزش های عملی می باشند و در یادگیری موسیقی ما بخشی جدا نداریم.
یادگیری عملی موسیقی
در این بخش کلیه موارد و آموزش های روی ساز آموزش داده می شود و تمامی تکنیک های نوازندگی روی ساز.
به زبانی دیگر آموزش نوازندگی کاملا در این بخش است.
این بخش شامل آموزش مواردی از این قبیل است :
آموزش نحوه در دست گرفتن ساز ، طرز صحیح به صدا در آوردن نت ها ، حرکت درست روی ساز ، آموزش تکنیک های مختص هر ساز و دیگر موراد مهم مربوط به تکنیک نوازی و زیبایی نوازندگی.
یادگیری این بخش که از ابتدا کاملا روی ساز صورت می گیرد. و بایستی از ابتدا ساز مناسب وجود داشته باشد.
آیا برای یادگیری موسیقی از ابتدا ساز لازم است ؟
با توجه به موارد و جنبه هایی از موسیقی که در بالا ذکر کردیم باید گفت که آموزش های تئوری موسیقی شاید به ظاهر ساز لازم نداشته باشند ولی آن آموزش ها نیز در کنار موارد عملی میسر است.
در آموزش بخش های عملی نیز از ابتدا ساز لازم است.
گاهی والدین به دلایل مختلف می خواهند خرید ساز را اندکی دیرتر انجام دهند و این می تواند مربوط به مطمئن شدن از ادامه آموزش در کودک یا دیگر موارد باشد.
به هر دلیل باید بگوییم که آموزش بدون ساز میسر نیست و در برخی موارد اگر آموزش هم بدون ساز آغاز شود آن بازدهی را که باید داشته باشد ندارد.
( عکس مربوط به کنسرت هنرجویی 95 آموزشگاه موسیقی منظومه )
گاهی هم خود این به تعویق انئداختن خرید می تواند به سرخوردگی کودک بیانجامد.
زیرا که خود ساز نیز غیر از کلاس ، برای کودکان جذابیت دارد و خود ساز یکی از عواملی است که باعث انگیزه دهی به هنرجویان می گردد.
در انتها باید بگوییم که تمامی آموزش های موسیقی و نوازندگی بایستی از ابتدا با ساز صورت بگیرد تا بازدهع درستی در بر داشته باشد و اموزش های نظری یا بدون ساز اصلا اصولی نیست.
در آموزشگاه موسیقی منظومه فرصتی فراهم شده تا همه هنرجویان بتوانند از ابتدا موسیقی را روی ساز بیاموزند و اگر هنرجویی به دلایل مختلف بخواهد دیرتر ساز تهیه کند ، آموزشگاه برای شروع ، ساز در اختیار همه هنرجویان آموزشگاه قرار می دهد.