مناسب ترین سن برای شروع کار با ساز ها برای کودکان کدام است؟!
عوامل بسیاری در زمینه آموزش موسیقی دخیل هستند، سن شروع یادگیری و همچنین عملکرد والدین در این میان را می توان از مهمترین عوامل موثر در این مقوله برشمرد، اهمیت این دو در حدی است که آینده موسیقایی کودکان ارتباط مستقیمی با این دو دارد. والدین می توانید مدرس موسیقی یا ساز یا آموزشگاه او را تغییر دهید ,اما هرگز نمی توانند سن فرزند خود را به عقب برگردانید و یا تاثیر مخرب کوتاهی و اشتباه در زمینه آموزش موسیقی را از ضمیر او پاک کنید .
در یک نظرسنجی آماری جدید حدود ۴٧ % نوازندگان موفقعنوان کرده اند یادگیری موسیقی را از سنین مابین ۴ تا ١٠ سال آغاز نموده اند.
سایت شبکه خبری بی بی سی بهترین سن برای یادگیری سازهای مختلف را بر اساس معیار هایی نظیر اندازه ساز و توانایی جسمی مورد نیاز برای نواختن آن اینگونه بیان میکند :
__فلوت ریکوردر :
معمولا به عنوان یک ساز ابتدایی برای شروع آموزش و آشنایی با موسیقی پیشنهاد میشود و کودک میتواند نوازندگی آنرا از زمانی که بتواند انگشتهایش را روی سوراخهای ساز نگه دارد شروع کند.
__پیانو :
۵ سالگی زود ترین زمانی است که کودکان باید نوازندگی پیانو را بیاموزند مگر کودک شما یک نابغه با تواناییهای موتزارت باشد !
__سازهای زهی (ویولن و ویولنسل و …) :
نوازندگی این گروه از سازها را میتوان از سن ۴ سالگی شروع کرد ولی ۶ سالگی زمان منطقی تری برای شروع آموزش آنهاست .
__گیتار :
نوازندگی گیتار را میتوان از حدود سن ٨ سالگی شروع کرد زمان دقیق آن وابسته به اندازه و میزان کشیدگی و انعطاف دست کودک است .
__بادی های چوبی و برنجی :
این گروه از سازها را نباید پیش از روییدن دندانهای اصلی شروع کرد.
__آواز :
تمرینات جدی آواز را تا پیش از دوره نوجوانی که صدا هنوز به طور کامل رشد نیافته پیشنهاد نمی شود .
نکته در همه موارد بالا مسلما کودک باید توانایی درک اعداد و اسامی نتها را داشته باشد.
در مورد فرایند یادگیری موسیقی درکودکان باید به نکات زیر توجه شود:
١ – بسیار عالی است اگر شما نیز همزمان با کودک خود اقدام به یادگیری نوازندگی یک ساز موسیقی کنید و چه بهتر که انتخاب شما همان ساز فرزندتان باشد.
٢ – صبر کنید تا کودکتان برای آموزش آماده شود, برای شروع دروس موسیقی بهتر است تا سن ۵ سالگی صبر کنید مگر اینکه متوجه شوید فرزندتان رگه هایی از نبوغ را داراست.
٣ – در آغاز هر نوع فشار برای نواختن و تمرین را از روی فرزندتان بردارید . با مجبور کردن کودک به ۴ ساعت تمرین در روز تنها عشق او به موسیقی را از بین میبرید.اوایل به کودک خود اجازه دهید هر زمان که مایل است تمرین کند و در ادامه با ۵ دقیقه در روز شروع کنید و سپس این زمان را آهسته آهسته بالا ببرید.کانال کلید سل
حتما توجه داشته باشید که زمان تمرین متناسب با توان ذهنی کودک در تمرکز بر موضوع مورد نظر باشد .
۴ – تا جایی که میتوانید سعی کنید موسیقی را برای کودک سرگرم کننده سازید مثلا اگر خودتان مشغول نوازندگی هستید از او بخواهید که متناسب با تواناییهایش با شما همراهی کند.
۵ – مطمئن شوید که کودکتان حقیقتا معلم موسیقی خود را دوست دارد در غیر این صورت به سرعت معلم او را عوض کنید.
۶ – برای کودک خود شرایطی فراهم کنید که بتواند در مقابل دیگران بنوازد نوازندگی در مقابل غریبه ها به او این امکان را میدهد که بر استرس اجرا چیره شود.
٧– انتظار نداشته باشید که بتوانید نقش معلم موسیقی کودکتان را در منزل بازی کنید چون احتمالا ناامید خواهید شد.
٨ – در صورت امکان آهنگهایی ساده که مورد علاقه کودکتان است را برای نوازندگی او بیابید…